Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

Πρόσωπα & Τέχνες! Έρευνα για την ζωή Του Γαλιανού & των Φουστάνιδων

 



 Μία υπέροχη εμπειρία ζήσαμε  στα χωριά Γαλιά και Πόμπια του Δήμου Φαιστού!

Αφορμή μια μελέτη για  στη ζωή και το έργο των ντόπιων καλλιτεχνών της Μεσαράς από τον γνωστό  χορευτή  και λαογράφο  Γιάννη Μεγαλακάκη. 




Βρεθήκαμε στη Γαλιά νωρίς το απόγευμα στον φιλόξενο χώρο του συλλόγου Γυναικών που μας περίμεναν με τον ανιψιό του Γαλιανού κ. Γιάννη Τσικνάκη και εκλεκτή παρέα Μουσικών και φίλων. 





 

 Με μεγάλη προσοχή ακούσαμε ιστορίες του ξακουστού Λυράρη, μάθαμε γεγονότα και τραγουδήσαμε  μελωδίες δίκης του σύνθεσης. Απολαύσαμε τα εδέσματα και την περιποίηση του Συλλόγου και λίγο πριν φύγουμε χορέψαμε στον προαύλιο χώρο του αρχοντικού που τους έχει παραχωρηθεί από τον αείμνηστο πια Γιατρό Νικολούδη. 



 

Κινήσαμε για την Πόμπια και ανηφορίσαμε με τον Γιάννη Μεγαλακάκη, την αγαπημένη του Έφη και τον Γιώργο Καβουτσιώτη στην κάμερα  ως το Παρκάκη της Αγίας Παρασκευής στη Γούλα βρύση. 

Μιλήσαμε για την εξέλιξη της μουσικής , του στίχου, του χορού και των καλλιτεχνών στη Μεσαρά. Και καταλήξαμε στο σπίτι της Βιβής και του Γιώργου Φουστανάκη όπου μας περίμενε εκλεκτή παρέα σε ένα τραπέζι με καλοκαιρινά καλούδια. 



 

Ο Νίκος Σαβιολής στο μαντολίνο και ο Δημήτρης Φουστανάκης στην εξιστόρηση της ζωής των Φουστάνιδων (Γιώργου- Κωστή - Στέλιου- Γιάγκου) από το 1880 έως σήμερα. 

Είδαμε φωτογραφίες, ακούσαμε ηχητικά ντοκουμέντα και μάθαμε για την σχέση που είχε ο Κωστής Φουστάνης  με τον αγαπημένο του μαθητή Λυρατζακη.




Μαντινάδες - σκοποί αγαπημένοι - χορός ! Όπως στήνονταν οι παρέες από παλιά! 

Η καταγραφή των κορυφαίων μουσικών που άφησαν μεγάλο Μουσικό έργο σε δύσκολε  εποχές θα παρουσιαστεί σε ένα ακόμα Λαογραφικο οδοιπορικό του Γιάννη Μεγαλακάκη από εκείνα της υψηλής αισθητικής που μας έχει συνηθίσει! 


  

Μια μικρή γεύση σας χαρίζω εδώ : 


 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις