Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Στις Μοίρες θα φιλοτεχνηθεί μια τοιχογραφία 26x14 μέτρα!


 
Για την ιστορία ο σύλλογος Ζευς Γερμανίας που ιδρύθηκε από Έλληνες που κατοικούν εκεί ήρθε σε επαφή με  την ομάδα Street painting, εκφράζοντας την επιθυμία να χρηματοδοτήσουν ένα μεγάλο έργο προς τιμήν του Δία και της Μινωικής εποχής. Η ανταπόκριση  ήταν άμεση τόσο για την εύρεση του σημείου αλλά και για τον καλλιτέχνη που θα το φιλοτεχνήσει .
 

Πρόκειται για τον καλλιτέχνη που ακούει στο όνομα AIVA και ασχολείται  Με τις τοιχογραφίες μεγάλης κλίμακας 10 χρόνια τώρα. Είναι 31 χρόνων και έχει σπουδάσει ελεύθερο σχέδιο. Αυτό που τον έκανε να ξεκινήσει τις τοιχογραφίες, είναι η μελέτη του πάνω στην ελληνική γραμματεία και στα αρχαία ελληνικά κείμενα, που εκεί διαπίστωσε όπως αναφέρει μέχρι στιγμής, ότι άλλοι ήταν οι Έλληνες ,στην πραγματικότητα και αλλιώς μας τους παρουσιάζουν στα σχολεία και τα πανεπιστήμια ,για συγκεκριμένους λόγους βέβαια, παραποιώντας και παραχαράζοντας την ιστορία των προγόνων μας. Τα σχέδια του έχουν δωρικό χαρακτήρα μιας και αυτός ο χαρακτήρας είναι πρακτικός και στην σκέψη και στην αιχμή του. 

Τα στοιχεία που υπάρχουν σε όλα τα σχέδια του απαρτίζονται από ελληνικές λέξεις, η ονόματα, αριθμούς και γεωμετρία η στερεομετρία, όλα αυτά τα στοιχεία βγάζουν τα νοήματα που οι Έλληνες τα κωδικοποιούσαν με αριθμούς η με γράμματα μιας και εκεί βρίσκεται η μνήμη η αλλιώς η Μνημοσύνη που θέλουν να σκοτώσουν για να χαθεί αυτή η γλώσσα και με μαθηματική ακρίβεια και οι Έλληνες. Τα κτίρια μέχρι στιγμής που έχει υλοποιήσει ,βρίσκονται σε κεντρικά σημεία και το κυριότερων είναι ότι βρίσκονται σε δημόσιο χώρο, που σημαίνει πως λειτουργεί εκπαιδευτικά προς όλους. Έχει συνεργαστεί με τον διακεκριμένο αστροφυσικό Δημήτρη Νανόπουλο για την υλοποίηση μιας επταώροφης πολυκατοικίας με θέμα το Πολυσύμπαν και με διάφορα φεστιβάλ τέχνης όπως στην Σύρο στην Αθήνα και στην Κύπρο.



Η επεξήγηση του έργου:

Ο δίσκος της Φαιστού στην ουσία στην μια πλευρά διηγείται την ιστορία μιας μετάβασης σε άλλον τόπο από την Αίγυπτο ύστερα από μια επιδρομή και κατάκτηση της χώρας από βαρβάρους ..και στην άλλη πλευρά διηγείται έναν ύμνο στην θεά της Κρήτης η οποία είναι η θεά Ανουκέ η οποία είναι μια μορφή της Ίσιδας, καθαρά Ελληνική. Τα σύμβολα που βρίσκονται στο σχέδιο και είναι κάποια από τα στοιχεία που είναι στον δίσκο της Φαιστού είναι τα εξής .Ο Ρόδακας ( το λουλούδι στο κέντρο) κοσμούσε ιερογλυφικές επιγραφές .Ο κύκλος με τις τελίτσες ήταν σύμβολο της θεάς της βλάστησης της εφορίας και των δέντρων με λίγα λόγια της γης.

Το τρίγωνο με τις τελίτσες συμβολίζει το δοχείο με τους καρπούς .Το σύμβολο που μοιάζει με σπιτάκι στο κάτω μέρος συμβολίζει τον ναό. Το σύμβολο που είναι ακριβώς πάνω από το λουλούδι συμβολίζει την άνω Αίγυπτο και την κάτω Αίγυπτο. Το σύμβολο που είναι σαν τόξο συμβολίζει την προστασία κατά των κινδύνων μετά θάνατον και επίσης συμβολίζει την καθοδήγηση. Το σύμβολο που είναι μια γραμμή συμβολίζει τον βωμό και τέλος το σύμβολο που είναι μια γραμμή και μια οριζόντια συμβολίζει την εργασία.

Όλα αυτά θα ενωθούν σε ένα έργο τέχνης – τοιχογραφίας που θα θα ξεκινήσει στις 2 Αυγούστου και θα έχει διάρκεια δημιουργίας  8 με 10 ημέρες.

 


Δυο λόγια από  τον Σύλλογο Ζευς  Γερμανίας  που ιδρύθηκε στις 19-5-2020, σχετικά με την ιδέα του έργου.



 «Ή πρόσκληση είναι για όλους. Για ένα καλύτερο μέλλον στην εργασία μάς και στην ζωή όλων μάς. Θεός τού ουρανού, τού κεραυνού, της βροντής, τού νόμου, της τάξης και της δικαιοσύνης. Ο Δίας ή Ζεύς σύμφωνα με την αρχαία ελληνική θεογονία είναι ό «Πατέρας των θεών και των ανθρώπων», πού κυβερνά. Εμείς η αθόρυβη πλειοψηφία, η ισχυρότερη δύναμη πού κράτησε τον Ελληνισμό όρθιο στους αιώνες απέναντι σε κίβδηλους αφέντες και άνομες δυνάμεις, είμαστε αυτοί πού θα πούμε την τελευταία λέξη. Αρκεί να προτάξουμε την Αγάπη για την αλήθεια μας, πού δεν είναι άλλη από την πατρίδα.

 Γιατί η ιστορία διδάσκει: Όταν η πατρίδα πέφτει, πέφτουν και τα κεφάλια όσων φαντάζουν πανίσχυροι. Ατιμασμένα από τούς ίδιους τούς κατακτητές πού υπηρέτησαν. Έφτασε λοιπόν η στιγμή να αποδείξουμε στους φορείς της λήθης, ότι δεν ξεχνάμε την μεγάλη μάς Μητέρα. Αυτή πού στοργικά μάς προίκισε με το ομορφότερο παλάτι τού κόσμου, την Ελλάδα, γεμάτο από τα πλουσιότερα αγαθά. Ηρωισμό, πολιτισμό, αξιοπρέπεια, Πίστη μα κυρίως Έρωτα για την ζωή και το δίκαιο. Ας δώσουμε αμέριστα την αγάπη μάς σε αυτό πού υπήρχε, υπάρχει και πρέπει εμείς να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει και για τα παιδιά μάς. Την Ελλάδα μάς. Γιατί, ότι δεν αγαπούμε, παύει και να υπάρχει. Π.Α».


ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΗΝ Κα. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΉ ΕΙΔΗΣΗ 

 Δείτε την δράση της ομάδας Street Painting https://www.facebook.com/StreetPaintingTeam/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις