Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Δυο Μεσαρίτισες παρουσίασαν τα έργα τους σε μία ιδιαίτερη έκθεση ζωγραφικής



Δυο γνώριμα πρόσωπα της περιοχής μας, η κα. Μαρία Στρατιδάκη και η κα. Έλενα Στρατιδάκη ‘έλαβαν μέρος στην έκθεση ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής “Νέα Σύμβολα” που έλαβε χώρα στην Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15, Θησείο, κέντρο Αθήνας). Η έκθεση εγκαινιάστηκε την Τρίτη 7 Ιουλίου και διήρκησε έως τις 18 Ιουλίου 2020.

 

Η έκθεση βασίστηκε  σε σύλληψη - κείμενο που  συνυπογράφουν οι Επιμελητές.

Στα τέλη του 19ου αιώνα το ρεύμα του Συμβολισμού διαδίδεται στην Ευρώπη και λειτουργεί ως αντίδοτο στο ανούσιο του Ρεαλισμού της εποχής. Ο Συμβολισμός εμπνέεται από το φαντασιακό, δείχνει δρόμους σε υπαρξιακές αναζητήσεις, και βυθίζεται σε φιλοσοφικά θέματα. Στοχεύει στην μέθεξη του θεατή με ποιητική και μυστηριακή διάθεση. Απαντά στην ανάγκη του καλλιτεχνικού κόσμου της εποχής να αντιτάξει το όραμα στη θεοποίηση της Λογικής που επέβαλλε ο Διαφωτισμός. Πάνω και πέρα από φορμαλιστικές αποτυπώσεις ο Συμβολισμός έδωσε το ιστορικό έναυσμα για την εκκίνηση των σύγχρονων κινημάτων τέχνης. Στο εξής οι εικαστικές τέχνες γεννούν αλληγορίες που αποκαλύπτονται με σύμβολα και περιλαμβάνουν εννοιολογικό περιεχόμενο.

Σε όλες τις δύσκολες ιστορικές συγκυρίες που ακολούθησαν την εποχή του κινήματος του Συμβολισμού, η Τέχνη δημιούργησε ισχυρά σύμβολα, υπηρετώντας μια κοινή Αρχή με την Φιλοσοφία: προάγει την διαλεκτική σχέση του Ανθρώπου με την Ιστορική Συγκυρία, με εύστοχες και οξυδερκείς ερωτήσεις, θέτει ζητήματα με αντισυμβατικό τρόπο, υπερβαίνει τα όρια της Πολιτικής, των κοινωνικών συμβάσεων, των “πρέπει” και των “απαγορεύεται” μετερχόμενη κάθε μέσο προκειμένου να υποδείξει όλα αυτά που έχει νόημα να μας απασχολούν, ενώ παράλληλα δεν ζητά να επιβάλλει μία απάντηση. Ιστορικά διαπιστώνει κανείς εύκολα ότι η ίδια η τέχνη προάγεται με άλματα στις πιο αντίξοες συγκυρίες: ολοκληρωτικά καθεστώτα, δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι, Ψυχρός Πόλεμος, Εμφύλιοι σπαραγμοί. Στην πορεία μετασχηματίστηκε και η ίδια, παράγοντας νέα είδη τέχνης: εγκαταστάσεις, πολυμέσα, performance, κλπ. Πλέον όλη η εικαστική παραγωγή μιλά συμβολικά χωρίς απαραίτητα να εντάσσεται στο ομώνυμο κίνημα.



Μαρία Στρατιδάκη: Το σύμπαν μέσα στον άνθρωπο

 

Η Μαρία Στρατιδάκη γεννήθηκε στην Νότια Κρήτη το 1960. Εχει σπουδάσει ανθρωπιστικές επιστήμες, έχει εργαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και συνταξιοδοτήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστηρι του ζωγράφου Αριστόδημου και έχει παρουσιάσει έργα της σε ομαδικές εκθέσεις στην περιοχή, καθώς και σε μια ατομική.


Σχετικά με το θέμα της έκθεσης αναφέρει:

Στην εποχή μας, οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε σε παγκόσμια κλίμακα από το 2008 (χρεοκοπία της Lehman Brothers που σηματοδότησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση μέρος της οποίας είναι ιστορικά το “Ελληνικό Ζήτημα”, και η διαρκώς έκτοτε επαπειλούμενη κατάρρευση της Παγκόσμιας Οικονομίας) οπότε εισήλθαμε σε έναν νέο κοινωνικό Μεσσαίωνα, ο “Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας” -που αναίρεσε τις κατακτήσεις των ανθρώπινων ελευθεριών έναντι της ασφάλειας, και, πρόσφατα η έναρξη μιας εποχής βιολογικών απειλών, ζητούν επιτακτικά τροφή για σκέψη εκτός πλαισίου. Σήμερα, όπως άλλοτε, ζητείται από την τέχνη να πραγματοποιήσει ένα ακόμα άλμα: να προάγει τον προβληματισμό, να παράγει τις νέες αλληγορίες, δίνοντας στον κόσμο τα ΝΕΑ ΣΥΜΒΟΛΑ της εποχής μας.

 

 Έλενα Στρατιδάκη: Μήπως, δεν σκέφτομαι για να υπάρχω;

Η Έλενα Στρατιδάκη γεννήθηκε το 1993 και μεγάλωσε στην Κρήτη, νότια του νομού Ηρακλείου. Φοίτησε στο παιδαγωγικό τμήμα προσχολικής εκπαίδευσης του Ρεθύμνου και τα τελευταία τέσσερα χρόνια ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Κατά την παραμονή της εκεί, παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστήριο Kristiboni και έχει παρουσιάσει έργα της σε ομαδικές εκθέσεις του εργαστηρίου. Η ζωγραφική για την Έλενα αποτελεί το μονοπάτι για την ελευθερία, ελευθερία σκέψης, δημιουργίας και έκφρασης.



Σχετικά με το θέμα της έκθεσης αναφέρει:

"Για μένα η έμπνευση έρχεται μέσα απ' την παρατήρηση. Και η δημιουργία βγαίνει σαν κραυγή γι' αυτό που βλέπω να έρχεται. Και θέλω να το αποτρέψω. Δε βλέπω τηλεόραση αλλά σαν δω φευγαλέα τίτλους από εφημερίδες διαδικτυακές, βλέπω αίμα κι ασφυξία. Κι αναρωτιέμαι.. Μήπως η σκέψη σκοτώνει τελικά; Μήπως ο Καρτέσιος ήταν λάθος; Μήπως, δε σκέφτομαι για να υπάρχω;", επισημαίνει σε καλλιτεχνική δήλωση (statement) που συνοδεύει τα έργα της η  Έλενα Στρατιδάκη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις