Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Οι ψάθες του Καλοκαιριού ….για τις Caretta caretta




Τα Καλοκαίρια στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος είναι μοναδικά...

Οι παραλίες γεμίζουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Τις παραλίες μας όμως δεν αγαπούν μόνο οι άνθρωποι αλλά και οι Caretta caretta. που για την αναπαραγωγή τους γυρίζουν στην παραλία που γεννήθηκαν για να γεννήσουν τα αυγά τους. Η επιστροφή τους στην ίδια παραλία, επιβεβαιώνει τη σημασία της διατήρησης, διαχείρισης και προστασίας των οικοσυστημάτων και των παραλιών ωοτοκίας. 

Οι θαλάσσιες χελώνες έρχονται στον κόλπο της Μεσαράς για να γεννήσουν στις αρχές Μαΐου. 

Η πρώτη ομάδα θα χρειαστεί να στήσει το πρόγραμμα και τον Σταθμό Ερευνών πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ τον Ιουνίου. Η παρακολούθηση της ωοτοκίας, η προστασία των φωλιών και η ευαισθητοποίηση του κοινού θα γίνονται ολοένα πιο απαιτητικές μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
 Η χελώνα καρέτα είναι ίσως ένα από τα πιο εμβληματικά είδη των μεσογειακών και ελληνικών θαλασσών και ένα από τα επτά είδη θαλάσσιων χελωνών που υπάρχουν στον πλανήτη. Οι χελώνες ζουν περίπου 100 χρόνια και ενηλικιώνονται μετά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους.

Διάδρομοι φτιαγμένοι από ψάθες...

Αν βρεθείτε στις παραλίες ωοτοκίας, πολύ πιθανό είναι να δείτε  διαδρόμους φτιαγμένους από ψάθες γύρω - γύρω από τις φωλιές. Αυτοί οι διάδρομοι χρησιμοποιούνται σε σημεία με έντονο τεχνητό φωτισμό και σκοπός τους είναι να μειώσει τον αποπροσανατολισμό των μικρών νεοσσών καθώς βγαίνουν από τις φωλιές τους. Αν καταφέρουν στο πρώτο τους ταξίδι από την αμμουδιά όπου σκάνε τα αυγά τους μέχρι την ακροθαλασσιά είναι και το σημαντικότερο της ζωής τους.


Δωρίστε τις ψάθες σας για αυτόν το σκοπό

Προσοχη! .... Αν δεις χελωνάκια στην παραλία

Δεν πρέπει να αγγίζει ή να μεταφέρει κανείς τους νεοσσούς στη θάλασσα γιατί είναι απολύτως αναγκαίο για την επιβίωση τους να φτάσουν στη θάλασσα με τις δικές τους δυνάμεις. Αν δείτε χελωνάκια να βγαίνουν από φωλιά ημέρα, ανοίξτε ένα διάδρομο στην άμμο και προστατέψτε τα από τον ήλιο, σκιάζοντάς τα, μέχρι να μπουν στην θάλασσα! Και σ’ αυτή την περίπτωση χρειάζεται η ενημέρωση της οικείας Λιμενικής αρχής πριν ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα προστασίας (π.χ. ενημέρωση ανθρώπων, σκίαση χώρου πέριξ της φωλιάς, απομάκρυνση ομπρέλας, σβήσιμο φώτων για τα χελωνάκια).


Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ της Μεσαράς

Η δράση στη νότια Κρήτη άρχισε το 1993, με την καταγραφή και προστασία της αναπαραγωγικής δραστηριότητας στις παραλίες από τους.
Η περιοχή φιλοξενεί τον τρίτο σε αριθμό φωλιών αναπαραγωγικό πληθυσμό της καρέτα (Caretta caretta) στην  Κρήτη, και γίνονται κατά μέσο όρο 60 φωλιές κάθε χρόνο. Πρόκειται για 8 χλμ. πλατιάς αμμώδους παραλίας με πεντακάθαρη θάλασσα. Ευτυχώς το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας δεν έχει επιβαρυνθεί από την τουριστική ανάπτυξη και άλλες δραστηριότητες. Τα γαλάζια νερά και οι αμμόλοφοι δίνουν στην περιοχή εξωτικό χαρακτήρα και προσφέρουν ηρεμία και χαλάρωση στους επισκέπτες.



Μάθε περισσότερα... https://www.archelon.gr/
Γίνε εθελοντής εδώ… volunteers@archelon.gr


 Φώτο: Αναστασία Κοτζανάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις